Emigrantai "nugvelbė" iš Klaipėdos milijonus

2012 01 20 @ 13:02  ›  Kategorijos: Dialogas tarp verslo ir valdžios, Verslo skatinimas Klaipėdos mieste

2012.01.20

Klaipėda neteko dešimčių tūkstančių emigraciją pasirinkusių žmonių ir dėl to kasmet praranda po daugiau nei 0,5 mlrd. litų. Taip esą nutiko, nes uostamiestyje smulkiajam ir vidutiniam verslui neskiriamas reikiamas dėmesys.

Smulkiojo ir vidutinio verslo
tarybos prie Klaipėdos miesto tarybos pirmininku išrinktas Aras Mileška iškart įniko į skaičius.

„Klaipėdos strateginio plano priemonės nukreiptos į tai, kad žmonių mieste nemažėtų. Tačiau skaičiai – visai kitokie“, – tikino A.Mileška.

Per pastaruosius 10 metų iš Klaipėdos emigravo 31 690 žmonių.

„Išvyko darbingo amžiaus žmonės, todėl labai nesunku suskaičiuoti, kiek sykiu su žmonėmis miestas neteko ir pinigų. Šiuo metu Klaipėdoje vidutinis darbo užmokestis per mėnesį siektų apie 2 172 litus, o šių gyventojų pajamų mokestis sudarytų 325 litus per mėnesį. Nesunku suskaičiuoti, kad jei dabar Klaipėdoje būtų tie beveik 32 tūkst. emigravusių žmonių, miesto biudžetas papildomai per metus gautų 123 mln. litų pajamų“, – skaičiavo A.Mileška.

Dar įspūdingesni skaičiai verslo srityje – esą dėl emigravusių klaipėdiečių uostamiesčio verslas kasmet netenka 627 mln. litų pajamų.

„Jei dabar Klaipėdoje vidutinis darbo užmokestis yra tie 2 172 litai, atskaičius mokesčius, žmogui lieka apie 1,6 tūkst. litų. Todėl tie beveik 32 tūkst. emigrantų, jei būtų Klaipėdoje, išleistų savo darbo užmokestį uostamiestyje, ir verslas papildomai gautų minėtus 627 mln. litų“, – tvirtino A.Mileška.

Jo įsitikinimu, pats tiesiausias būdas emigracijai sustabdyti – skatinti smulkųjį ir vidutinį verslą, tačiau Klaipėdoje tai esą nėra daroma.

„Savivaldybei siūlėme įvairių priemonių, kaip padaryti, kad žmonės norėtų užsiimti verslu, o ne ieškotų laimės svetur, tačiau į mūsų siūlymus nebuvo atsižvelgta“, – apgailestavo Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkas.

Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė teigė, jog Klaipėdoje Smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimo programai yra skiriama kur kas daugiau pinigų nei kai kuriuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Šiemet planuojama skirti 159 tūkst. litų, už kuriuos bus įgyvendintas ne vienas projektas.

„Visuomenininkų pasiūlymai buvo atmesti, nes jie dubliavosi su mūsų projektais. Be to, nesu tokia tikra, ar verslumo skatinimas gali sustabdyti emigraciją“, – teigė I.Butenienė.

Virginija Spurytė
v.spuryte@kl.lt

Nuoroda į straipsnio komentarus Klaipėdos dienraštyje

Nuoroda į straipsnio komentarus portale DELFI


Komentarai

Autorius: Picha,

2013 09 02 @ 15:31

Kalba tai gal ir graži, kaip tik britams. Uoj, jaučiu kaip jiems ptaiko, kad lietuviai štai kaip beįmanydami bando susitapatinti su britais. Nesuprantu kam reikėjo numenkinti mus, iškeliant britus? Niekas nepasiginčys, kad kultūros skirtingos, ir yra pas visus tiek gerų, tiek nelabai gerų savybių. Ir dar nesuprantu, kodėl reikia kalbėti apie tuos neišsilavinusius lietuvius ir jų, kaip čia buvo pasakyta, peasant vulgarity'. Whahaha. Nesuprantu, ar autorius nepažįsta nei vieno padoraus lietuvio, iš inteligentiškos šeimos, kurioje yra įskiepyjamos atitinkamos vertybės, ir kuriam visai nereikia stengtis tapti tokiam kaip taurieji' britai? Manau, kad inteligentiškas žmogus gali ne tik pasiimti tai ko jam trūksta, bet ir būti pavyzdžiu kai kuriems britams, nes ojojoj, ne visi jie yra tokie pavyzdingi.ai bet aš čia kažkaip pesimistiškai jautriai nusigrybavau gal?

Palikti komentarą