Vaikams apie verslą

2009 04 26 @ 11:32  ›  Kategorijos: Pradedantiems verslą

Po 19 nepriklausomybės metų Lietuvos vyriausybė suprato, kad verslumą reikia ugdyti nuo vaikystės.

Ūkio ministerijos užsakymu parengta verslumo ugdymą skatinanti knygelė 8–12 metų vaikams „Verslas – ne vaikų žaidimas?“, kurioje pristatomi verslo pradmenys, pateikiami teigiami verslininkystės pavyzdžiai.

————————————————————

„Verslas – ne vaikų žaidimas?“

Turinys

Dėdė Karolis atvažiuoja
Nori būti verslininku — turėk idėją

  • Kaip dėdės Karolio mintys virto prekėmis
  • Kodėl skirtingai vadiname mokytojo ir verslininko darbo užmokestį?
  • Bijai vilko – neik į mišką

Kur žygiuoja verslas?

  • Kur veda verslininko kelias?
  • Pirmoji dėdės Karolio užduotis

Renkamės, kaip dirbti

  • Ką vadinama įmone?
  • Paprasčiausias būdas pradėti verslą
  • Dėdės Karolio šeimos verslas
  • Agnė su Justu pasidalija akcijas

Vaikai ieško pirkėjų

  • Antroji dėdės Karolio užduotis
  • Kaip pranešti apie savo verslą?

Iš kur gauti pinigų verslui?
Verslo sėkmingumo rodikliai
Kaip išsilaikyti versle?
Svarbiausia – svajoti
Žodynėlis

————————————————————

Dėdė Karolis atvažiuoja

Agnė ir Justas turi dėdę Karolį. Kaimynai šiek tiek su pavydu kalba, kad jis garsus verslininkas.
Štai ir dabar mama pasakė, kad dėdė Karolis atvažiuoja, o kaimynė iš karto: „Bepigu jums – vėl sulauksite dovanų.“ Tad Agnė su Justu ir svarsto, kodėl gi tie verslininkai taip į akis visiems krinta. Močiutė taip pat dovanų nepamiršta, bet niekas tuo nesistebi. „Kodėl tas dėdė Karolis vis užkliūva?“ – vyresnės sesers klausia Justas. Agnė tik pečiais trūkteli: „Ką aš žinau… Juk žinai, kad dėdė Karolis mėgsta pasakoti visokias istorijas, tai gal jo ir aklauskime, ko tie kaimynai juo taip domisi.“

Dėdė Karolis užsuko kitą dieną ir kaip visada skubėjo.
– Norėčiau ilgiau paviešėti, bet darbai laukia, – tik mestelėjo. Vis dėlto Agnė su Justu neatlyžo ir vaikščiodami iš paskos ėmė kamantinėti dėdę.
– O kodėl, dėde, kaimynai vis nepamiršta paminėti, kad tu verslininkas? Kodėl jie vis taip nekartoja, kad tėtė inžinierius? O ir mamos darbą retai kas prisimena. Kuo tie verslininkai tokie ypatingi? – smalsauja vaikai.

Iš pradžių dėdė nelabai norėjo gaišti laiko, bet pamatęs, kad dukterėčia su sūnėnu neatlyžta, sutiko pasikalbėti. Tiesa, priminė, kad pašnekesys bus ne visai vaikiškas:

– Verslas – rimtas dalykas, nuo jo sėkmės priklauso daugelio žmonių gerovė, o labai dažnai ir visos valstybės sėkmė. Jei šalis neturės gerų, protingų sąžiningų verslininkų, trūks daugelio dalykų: įvairių prekių, paslaugų, net darbo vietų. Vaikai savarankiškai verslu užsiimti dar negali, tačiau tikras verslininkas gimsta jau vaikystėje, kai formuojasi charakteris. Mokslininkai sako, kad apie dešimtadalis kiekvienos visuomenės narių turi savotišką geną – verslininko gyslelę. Tai žmonės, kuriems svarbu būti savarankiškiems. Tai žmonės, kurie turi idėjų, ir – tai dar svarbiau – siekia patys jas įgyvendinti. Tai žmonės, kurie nemėgsta būti globojami, jie linkę organizuoti darbą ir jam vadovauti. Tai žmonės, kurie nori patys susikurti gerovę, nelaukdami pagalbos, – pradėjo dėdė ilgą pasakojimą.

Taigi ši knygelė ir kalba apie svarbiausius kiekvieno verslininko darbus. Kai kurie jų lengvai nuspėjami ir įveikiami be didesnio vargo. Kiti – sunkesni, ir ne kiekvienas su jais susidoroja. Dėdei Karoliui pavyko. O dabar apie viską iš eilės.

————————————————————

Parsisiųsti pilną knygelės versiją Verslas – ne vaikų žaidimas? pdf formatu, spauskite čia… , 2008 m.

P.S. Tikėkimės netrūkus pasirodys leidiniai Jaunimui, ir vien tik knygutėmis neapsiribosime.


Komentarai

Komentarų nėra.

Palikti komentarą